Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotbalisté TJ Klimkovice na 47.ročníku Lázeňského poháru

19. 8. 2024

Je pátek 19.července ,začíná další krásný, slunečný prázdninový víkend . Většina lidí odjíždí na vysněnou letní dovolenou do přímořských letovisek , ale hráči TJ Klimkovice mají tento červencový víkend již několik let spojený s jinou aktivitou, a tím je odjezd do některého z lázeňských měst napříč republikou, kde se již od roku 1978 koná jeden z nejstarších fotbalových turnajů - Lázeňský pohár . Letošní pořadatelství připadlo městu Velichovky.

d217db39-3c24-489f-a97f-a6caaed9ec4d.jpg

Po připravení košů s dresy, zdravotních tašek, lahví na vodu, osobních věcí hráčů a realizačního týmu a nezbytných dárkových sad pro ostatní týmy turnaje vyrážíme do bezmála 300km vzdálených Velichovek v Královehradeckém kraji. Čeká nás více než tříhodinová cesta, proto jsme tento rok zvolili přesun osobními auty . Celkem 4 posádky s hráči a trenéry vyráží od místní sokolovny kolem 16.hodiny a věří , že zhuštěný páteční provoz na našich cestách jim nepřichystá nějaké zbytečné zdržení a komplikace. Cesta ubíhala překvapivě hladce a po 19.hodině jsme dorazili do areálu fotbalového hřiště TJ Velichovky.

Areál TJ Velichovky byl opět skvěle připraven. Rozlehlou dřevěnou pergolu rozšířil ještě pro tuto akci velký stan na druhé straně hřiště, kde bylo pivní i nealkoholické občerstvení a samozřejmě stoly a lavice pro fanoušky a týmy, které se turnaje účastní. Samozřejmě pivko, nyní už i pro řidiče, bylo po takto dlouhé cestě skoro nutností. Pitný režim se v těchto slunečných dnech dodržovat musí a na čepu byl Radegast a Plzeň, takže spokojenost. Poté, co dorazily všechny posádky s hráči a trenéry, následovala krátká porada a od 20 hodin začínal páteční večerní kulturní program v režii DJ Duba . Hráči si takticky ještě před začátkem hudební akce postavili stany, které budou na tomto turnaji sloužit jako dočasné ubytování pro většinu z nich. Nezbytné poučení od trenérů ohledně rozumné konzumace a včasné večerky před sobotní částí turnaje proběhlo , tak a jde se na to ... DJ Duba tam sázel jednu pecku za druhou, zejména mladší hráči se neostýchali a na parketu se rozvlnili a ukázkově se rozhýbávali na sobotní zápasy. Zkušenější hráči zase u stolu neplýtvali energií a chytře doplňovali tekutiny, jelikož sobota bude opět teplotně nadprůměrná a ve třech zápasech základních skupin to bude v tomto vedru fyzicky náročné. Když se páteční noc přehoupla do sobotního rána, všichni již spořádaně našli svá místa na přespání a nabírali síly na očekávaná fotbalová klání .

A je to tady. V sobotu 20.července v 8:00 byl výkop 1.zápasu tohoto turnaje, kde je 8 týmů rozděleno podle umístění v předešlém turnaji do dvou skupin a tam se systémem každý s každým utká o celkové umístění ve skupině a poté v neděli o konečné místo v celém turnaji . Naši borci začínají zápasem skupiny B v 10:30 a soupeřem jim budou domácí TJ Velichovky, které samozřejmě jakožto domácí pořádající tým pomýšlí na mety nejvyšší. Zápas začal a navzdory velmi vysokým letním teplotám se hraje od začátku ve slušném tempu. Hra se přelévá z jedné strany na druhou, trošku navrch mají domácí hráči, ale zatím držíme hlavně díky výborně chytajícímu Vojtovi Sikorovi v naší brance čisté konto. Šance máme i my, další akce ... góóól , vedeme 1:0 a blíží se konec poločasu tohoto utkání, které se hraje jako ostatní zápasy 2x20minut. Domácí, kteří jsou účastníky 1.A třídy Královehradeckého kraje, se samozřejmě s tímto pro ně nepříznivým a nečekaným výsledkem nechtějí smířit. Akce střídá akci, hra má stále dobrý spád, bohužel pro nás se po jedné z povedených střel podařilo domácím vyrovnat. A zanedlouho už je konec zápasu. Po remízovém výsledku 1:1 následují pokutové kopy. Naši střelci se nemýlí a náš gólman je úspěšný a dvě penalty lapí - supééér,

skvělý start do turnaje. Po penaltách získáváme bod navíc a jde se na nástup a oficiální slavnostní zahájení .

Čeká nás 2.zápas skupiny, tentokrát bude naším soupeřem účastník okresního přeboru Plzeňského kraje Sokol Konstantinovy Lázně. Od začátku tohoto zápasu je náš tým jasně lepší, ale bohužel se nám z několika velmi slibných akcí v 1.poločase nepodařilo vsítit branku. Ve 2.poločase opět dominujeme a probouzíme se i střelecky ... gól, gól, gól, tak to je koncert, 3:0 a „hattrick“(3 branky) v podání našeho zkušeného borce a oblíbence fanoušků Michala Bači v rozmezí 5 minut, to je neuvěřitelné. Konec zápasu a my si připisujeme do tabulky další vítězství a 3 body, to vypadá velice slibně.

3.zápas ve skupině a závěrečný duel tohoto dne, výkop je stanoven na 18:00h. V cestě k zisku bodů z posledního zápasu turnaje bude našim borcům stát účastník krajského přeboru Královehradeckého kraje, Sokol Železnice. Velice těžký soupeř a několikanásobný vítěz tohoto turnaje, který bude chtít i letos dojít co nejdále a zahrát si opět o umístění na pomyslných stupních vítězů. Hned na začátku po naší slibné akci budeme zahrávat rohový kop ... gól! Tak to je skvělé! Po krásné hlavičce Jardy Bednáře (trenéra naší mládežnické kategorie žáků) se ujímáme nad favoritem vedení. Druhý poločas jsme pod mírným tlakem, ale i díky opětovnému skvělému výkonu našeho brankáře a bojovnosti celého týmu je výsledek zápasu po řádné hrací době 1:1. Máme jistý 1 bod, ale penalty už pro nás jednou dopadly dobře, tak co kdyby? Jde se na to a čeká nás další penaltový rozstřel. A opět jsme šťastnější. Naši exekutoři pokutových kopů se nemýlí a náš gólman Vojta Sikora jednu penaltu vyráží. Je to tam, do tabulky si připisujeme další 2 body. Ze skupiny postupujeme z 1.místa a tudíž si v neděli ve 12:00 zahrajeme finále tohoto již nyní vydařeného turnaje.

Po nadmíru úspěšné sobotní skupinové fázi turnaje nás čeká společná večeře a poté již zasloužený relax a kulturně-společenský večerní program. K tanci a poslechu bude hrát místní kapela FK Band Rock. O pitný režim a občerstvení se opět postarají dobrovolníci z řad pořadatelů v příjemném prostředí areálu hřiště. I když byl sobotní turnaj i díky vysokým teplotám fyzicky náročný, opět se scházíme jako tým společně se skalními fanoušky, kteří nás sem přijeli podpořit a za což jim patří velké DÍKY. Postup do finále musíme přece trochu zapít, samozřejmě všichni v mezích společenské slušnosti i s ohledem na to, že nás zítra čeká zápas o 1.místo v turnaji .

Nedělní ráno je opět prosvícené sluníčkem, první zápas o celkové 7.místo je již od 9:00h. To my si můžeme v klidu přispat a vychutnat si snídani. Zápasy o konečné umístění rychle plynou a už je řada na nás. Soupeřem nám je tým SK Lázně Bělohrad, účastník krajské soutěže 1.A třídy Královehradeckého kraje. Tradiční účastník tohoto turnaje patří v posledních letech k těm nejlepším týmům a již několikrát zvedal nad hlavu vítězný pohár. V utkání, které se jako jediné hraje 2x30minut, od začátku taháme za kratší konec a musíme se smířit s tím, že kvalitní soupeř je dnes nad naše síly. Zaznamenáváme aspoň čestný úspěch, avšak skóre 4:1 jasně vypovídá o tom, kdo byl dnes ve finálovém klání lepší. Nemáme se ale za co stydět. Celkové 2.místo na takto prestižním turnaji je alespoň částečnou náplastí na nepříliš vydařenou soutěžní sezónu. Na slavnostním vyhodnocení a vyhlášení výsledků nás čeká ještě další ocenění, a tím je cena pro nejlepšího brankáře turnaje, kterou přebírá klimkovický Vojtěch Sikora ...gratulujeme, zasloužené .

vojta.jpg

Tak a je dobojováno a vše řádně předáno a zakončeno. Nyní už zbývá jen rozloučit se s pořadateli, kteří svou organizační práci zvládli na jedničku, s kamarády z ostatních týmů, s fanoušky, kteří byli opět skvělí, a rozjet se zpět do svých domovů. No a příští rok na viděnou u nás v Klimkovicích , kde proběhne o víkendu 25.-27.8. 2025 již 48.ročník Lázeňského poháru. Věříme , že se nám areál fotbalového hřiště a sokolovny podaří do té doby ještě více upravit a zvelebit, aby se zde týmy a fanoušci ostatních účastníků lázeňských měst cítili „jako doma“.

Na závěr bych chtěl ještě jednou upřímně poděkovat všem zúčastněným hráčům a realizačnímu týmu za předvedený výkon a skvělou reprezentaci, členům výboru a věrným fanouškům, kteří nás osobně ve Velichovkách i na dálku podporovali, a v neposlední řadě městu Klimkovice a Sanatoriím Klimkovice za podporu a dárkové předměty pro ostatní týmy.

Za TJ Klimkovice, Karel Pokorný